All eyes on school

un blog despre scoala

De la elefanti la bizoni

Scoala romaneasca este o institutie cu ambitii cantitative. Acel gand frumos care se numeste “educatie de calitate” este, la ora actuala, decat un termen pe niste hartii, o fila din celebrul ciclu “au zis aia de la Uniune sa facem, hai sa ne facem”.

“Maret” era unul dintre adjectivele favorite ale retoricii comuniste. Totul trebuia sa fie maret … si era … se improviza rapid ceva mare la propriu. Scoala, instrument propagandistic principal al vremurilor “luminose” s-a indragostit de acest termen si de semnificatia sa cantitativa. Atat de tare a iubit “maretia” incat politica ei pedagogica consta in umplerea fragilelor creierase ale elevilor cu cat mai multa informatie, una “nedigerata” de catre acel soft cu care natura sau Dumnezeu ne-a inzestrat – ratiunea. Cel care inghitea cele mai mari bucati din salamul propagandistic de soia sau din cultura stiintifica dospita era privit drept un vrednic pionier al socitatii comuniste marete.

Dusmanul numarul unu al societatii “perfecte” a fost dintotdeauna ratiunea, gandirea independenta si creatoare care tinde sa dezechilibreze o lume statica in perfectiunea ei. Cum sa nu fie asa daca principala functie a gandirii este de a pune intrebari, de a cauta raspunsuri? Ce raspunsuri mai trebuiesc date acolo unde s-au gasit deja toate solutiile. De aceea era util pentru societate sa aiba specialisti cat mai bine pregatiti, care sa stie foarte multe despre ceea ce fac, dar care nu gandesc. Ce fel de fiinta poate fi aceea care nu gandeste, insa detine un bogat bagaj cognitiv? Un astfel de om are cunostinte enciclopedice dobandite printr-un sustinut efort al memoriei. Acesta era produsul ideal al sistemului de invatamant, o fiinta cu o memorie prodigioasa in care se pot regasi, ori de cate ori este nevoie, instrumentele necesare slujirii patriei.

Daca ar fi sa compar acest elev/student ideal al vechii lumi cu un animal, m-as gandi la elefant. Doua atribute sustin analogia: este lent si admirabil pentru memoria lui. Exact calitatile intelectuale cultivate de invatamantul comunist. Rezultatul fericit al fabricii de elefanti era acel individ burdusit cu informatie prafuita, atent selectionata in laboratoarele partidului, un tip supus si blajin, care ascundea mari frustrari. Din ce cauza frustrarea lua chipul cuminteniei? Aceasta este o alta discutie.

Au venit anii ’90. Credeti ca fabrica de elefanti s-a restructurat, ca si-a updatat modelul ideal al productiei? Nu mai reprezinta un secret pentru nimeni dinamica tranzitiei celulozice. Idealul s-a schimbat doar in teorie, nu si in practica. Fabrica si-a pastrat linia tehnologica de productie (metodele de invatare), insa s-a deschis spre noua materie prima disponibila in urma liberalizarii ideilor. Iata cum se desfasoara procesul de productie in actuala fabrica de elefanti: fragilelor creierase li se serveste cu forta , intr-o forma plicitisitoare, urata, o informatie potential interesanta. Spre deosebire de vechea societate, cea de acum le ofera tinerilor numeroase activitati alternative invatarii, asa ca pot refuza indoparea fortata cu un material care nu le trezeste interesul. Cum singura actiune educativa a scolii romanesti consta in tentativa esuata de indopare, tinerilor le lipseste o viziune moral – valorica a societatii in care traiesc. Produsul obisnuit al noii fabrici de elefanti, scoasa din contextul social al lumii apuse, este unul sub asteptarile tuturor celor din bransa si nu numai. Eu l-as numi bizon.

Bizonul este un individ aparent sigur pe sine (calca apasat, isi tine pieptul umflat, vorbeste tare), desi are mari lacune de educatie: este submediocru in meseria pe care o practica, are mari probleme in a relationa constructiv si autentic cu cei din jur si se mandreste cu lipsa lui de educatie. Bizonul extrem se remarca printr-o inclinatie spre violenta. Il recunosti usor pe strada sau in oricare alt context dupa privirea usor incruntata, scrutand amenintator imprejurimile in cautare de scandal. Specific “speciei” este placerea de a lua decizii si a actiona in turma. Bizonul obisnuit este usor de manipulat, desi intotdeauna este pregatit sa-ti impartaseasca concluziile dobandite de el la scoala vietii. Dar despre diferitele masti sub care bizonul apare …. vom vorbi cu alte ocazii. In orice caz, este o specie inca nedescoperita in totalitate, de aceea astept observatiile voastre.

Anunțuri

Noiembrie 14, 2006 - Posted by | Memorare vs Creativitate, Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: